Deskundigen voor advocaten door advocaten

Ton Hartink – wapendeskundige

Over Ton Hartink – wapendeskundige

Ton (A.E.) Hartink

Geregistreerd gerechtelijk deskundige
vakgebied “Toetsing aan de Wet wapens en munitie”,
aangesloten bij het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD)

Forensic weapons and weapon legislation expert,
affiliated to the Netherlands Register of Court Experts (NRGD/NRCE)


In mijn 40 dienstjaren bij de Nederlandse politie heb ik gewerkt met wapens en wapenwetgeving. Via de politie heb ik de opleiding tot vuurwapenhandelaar gevolgd. In die vier decennia heb ik elke vuurwapenopleiding op de Ned. Politie Academie doorlopen.

Naast mijn politiewerk schreef ik wapenboeken. Dit werd een serie van negen wapen encyclopedieën over pistolen, revolvers, geweren, hagelgeweren, militaire wapens, antieke wapens en messen. Deze boeken zijn vertaald en uitgegeven in vele talen en je komt ze tegen in boek- en wapenhandels over de hele wereld van Alaska tot Zuid-Afrika en, via internet bij Amazon. Verder bewerkte ik in mijn vrije tijd als gastschrijver, raadgever, vertaler en corrector vele boeken op het gebied van wapens.

Mijn dagelijkse politiewerk bestond uit het ondersteunen van politiecollega’s op wapengebied als landelijk vuurwapenexpert. Vanwege deze achtergrond werd ik gevraagd om toe te treden tot het NRGD (Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen). Na een lange selectieprocedure werd ik toegelaten tot het NRGD in mei 2013 en dit viel mooi samen met mijn politie pensioen in december 2013.

Sindsdien werk ik als freelance gerechtelijk wapendeskundige voor het openbaar ministerie, rechtbanken, advocaten, ministeries en individuele opdrachtgevers op het gebied van wapens, vuurwapens en wapenwetgeving. Dus op het gebied van wapenzaken sta ik tot uw dienst.